Menu
X
image
5 zile ago Noutăți

Avantajele chirurgiei cardiace minim invazive

In prezent, pacientii pot suferi interventii chirurgicale care nu presupun taierea sternului si, in plus, isi pot reveni la normal mai rapid decat in cazul interventiilor traditionale. Denumirea acestei tehnicii minune este Chirurgia Cardiaca Invaziva Minima.

Prof. univ. dr. Ali Civelek, medic specialist in medicina cardiovasculara in cadrul Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia, ne atrage atentia asupra faptului ca afectiunile cardiace reprezinta inca una dintre cele mai mari probleme de sanatate, cu toate ca stiinta medicinii s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani si ne relateaza urmatoarele: “afectiunile cardiace coronariene reprezinta un numar mare al afectiunilor pacientilor din grupa de varsta a adultilor, iar afectiunile valvelor cardiace si dilatatiile vasculare denumite anevrisme reprezinta de asemenea alte afectiuni importante ale pacientilor adulti”.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei au fost obtinute rezultate importante si in tratamentele afectiunilor cardiace. In prezent, unele afectiuni cardiace sunt tratate fara a mai fi necesara interventia chirurgicala. Pentru tratarea afectiunilor cardiace coronariene serioase, afectiunilor valvelor cardiace si anevrismelor aortice inca mai sunt necesare interventiile chirurgicale.

Recuperare foarte rapida

In paralele cu dezvoltarile tehnologice pentru tratamentele nechirurgicale, au fost inregistrate o serie de progrese si in ceea ce priveste tratamentele chirurgicale ale afectiunilor cardiace. Cea mai importanta dintre acestea este „Chirurgia cardiaca minim invaziva”. Procesul de recuperare dupa o operatie de inima este mai lung in comparatie cu alte operatii. Revenirea pacientilor la activitatile fizice normale si munca dureaza o perioada in jur de doua-trei luni. Acesti factori i-au stimulat pe specialisti in a cauta metode cu reusita la fel de mare ca si metodele traditionale dar in care pacientii se pot recupera mai rapid. Asa a fost descoperita chirurgia cardiaca minim invaziva.

Metoda traditionala presupune oprirea inimii

In timpul operatiilor de inima traditionale, sternul este taiat si astfel se ajunge la inima. In acest timp pacientul este conectat la un aparat de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor iar operatia este efectuata cu inima oprita. Utilizarea acestei metode presupune nu numai oprirea inimii, ci si a plamanilor, iar sangele pacientului circula prin organele vitale si le oxigeneaza prin aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor. Contactul sangelui pacientului cu un mediu nenatural, poate produce unele reactii in organism dupa operatie si in special rinichii si rareori creierul pot fi afectati de aceasta situatie. Vindecarea sternului taiat dureaza o perioada in jur de 2-3 luni. In aceasta perioada, pacientii sunt obligati sa stea culcati pe spate mult, nu pot sa ridice greutati sau sa conduca masina. Din aceasta cauza, revenirea acestora la serviciu poate dura in jur de 2-3 luni.

“Incizie la nivelul subratului“

Metoda minim invaziva – cunoscuta si sub denumirea de „operatii de inima efectuate prin incizie la nivelul subratului” – presupune o incizie de aproximativ 7 cm efectuata sub sanul pacientului, incizie prin care „fara a mai fi efectuata sectionarea vreunui os”, se ajunge la inima printre coaste. In sectia din Spitalul Medical Park Ordu, se efectueaza cu rezultate foarte bune interventiile coronariene bypass si interventiile la valvele cardiace prin utilizarea acestei metode.

“Interventiile bypass coronariene minim invazive sunt efectuate printr-o incizie efectuata sub sanul stang al pacientului prin care se ajunge la inima pacientului unde artera este accesata cu vedere libera. Interventia coronariana bypass este efectuata in timp ce inima functioneaza fara ca pacientul sa fie conectat la aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor”, afirma reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Recuperarea dupa operatie este mult mai rapida

Metoda minim invaziva are o multitudine de avantaje in comparatie cu chirurgia coronariana bypass.
“In primul rand, sternul pacientului nu este taiat ceea ce face ca recuperarea sa fie mult mai rapida. De asemenea, pacientul nu mai este obligat sa stea culcat pe spate, ci poate sa stea in pozitia in care se simte lejer. Desigur ca aceasta ofera pacientului un confort sporit iar durerea dupa acest tip de interventie este mult mai redusa decat in cazul celeilalte metode. Pacientii pot reveni la activitatile zilnice mult mai rapid si dupa externare pot chiar si sa conduca masina. Interventia este efectuata cu inima in functiune”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Un al doilea aspect important este ca, in timpul interventiei, pacientul nu este conectat la aparatul de sustinerea activitatii inimii si a plamanilor. Deoarece interventia este efectuata cu inima in functiune, pacientul este protejat de eventualele dezavantaje ale acestui aparat.

Un al treilea avantaj important este faptul ca in timpul interventiei sau dupa aceasta nu este nevoie aproape deloc de sange sau alte substante. In final, pacientii se vindeca mult mai repede si revin la activitate intr-o perioada mult mai scurta. Utilizand aceasta metoda, pot fi efectuate interventii coronariene bypass la 3-4 artere.

Metoda hibrid

O alta metoda, denumita metoda hibrid, este utilizata pentru tratarea pacientilor carora la unele dintre artere nu le poate fi efectuata interventia bypass, prin dispunerea unui stent coronarian prin metoda minim invaziva. Astfel, fie ca este vorba de interventia minim invaziva de bypass coronarian, fie ca este vorba de abordarea hibrida, majoritatea afectiunilor arterelor coronariene pot fi tratate cu succes, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Poate fi utilizata si la inlocuirea valvelor

In cazul interventiilor minim invazive la valvele cardiace, se efectueaza o incizie de data aceasta in partea dreapta a sanului prin care se ajunge la inima. Deoarece in cazul operatiilor de valva inima pacientului trebuie oprita pentru ca valvele sa poata fi accesate, este obligatoriu sa se utilizeze aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor. Pacientul este conectat la aparatul de sustinere in general prin zona inghinala dreapta. Se efectueaza o mica incizie la nivelul arterei si venei din zona inghinala si printr-o canula pacientul este conectat la aparatul de sustinere. In timpul operatiei, se efectueaza o mica incizie la nivelul pieptului prin care se monteaza o camera de luat vederi prin intermediul careia toate operatiunile sunt urmarite pe un ecran mare. Prin aceasta metoda afectiunile valvelor mitrala si tricuspida pot fi fie vindecate fie inlocuite. Orificiile cardiace congenitale pot fi inchise prin intermediul acestei metode, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Fara urme

Chiar daca faptul ca sternul nu este taiat, ceea ce este un aspect destul de important, nu este in faptul singurul. Expresia „minim invaziv” din cadrul acestei metode nu are legatura numai cu taierea pielii sau a sternului, ci cuprinde intregul concept la interventiei. Prin aceasta metoda, traumatizarea inimii este mult redusa. “Cu cat un tesut este mai putin atins, cu atat mai putin va fi traumatizat. Inciziile mici reduc marimea atingerii inimii si astfel inima este mai putin traumatizata. Neutilizarea aparatului de sustinere a activitatii inimii si plamanilor in timpul interventiilor coronariene de bypass, efectuarea bypass-ului cu inima in functiune, neutilizarea de sange sau alte substante face ca procesul de recuperare sa fie si mai rapid. Un alt aspect important este si faptul ca „infectiile de stern” de care majoritatea pacientilor se tem, nu intervin in cazul acestei metode. Si din punct de vedere cosmetic rezultatele sunt perfecte. In special in cazul femeilor, inciziile sunt efectuate sub san iar dupa operatie nu ramane nici un semn”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Conditia absentei afectiunilor pulmonare

Teoretic vorbind, majoritatea pacientilor care trebuie sa faca operatie la inima pot fi operati cu metoda minim invaziva. Insa este important ca acestia sa nu fi suferit de vreo afectiune pulmonara deoarece accesul la inima se realizeaza printr-o incizie efectuata in partea dreapta sau stanga a pieptului. Lipiturile de la nivelul plamanului pot obstructiona accesul la inima. Si in cazul pacientilor obezi exista probleme asemanatoare. Numarul de artere afectate, localizarea acestora la nivelul inimii se numara printre aspectele importante ce trebuie avute in vedere atunci cand este decisa utilizarea acestei metode la pacientii carora trebuie sa li se efectueze bypass coronarian, explica doctorii.

Vindecare in 3 saptamani in loc de 3 luni

“In cazul operatiilor traditionale de inima, pacientii stau in spital in jur de 6-7 zile si in general isi reiau activitatea dupa 2-3 saptamani. O parte importanta a acestui proces o ocupa perioada de vindecare a sternului care a fost taiat. In cazul interventiilor minim invazive, pacientii raman in spital 4-5 zile dupa care pot fi externati si dupa 3 saptamani isi pot relua activitatea. Pacientii care in cazul operatiei traditionale isi pot relua activitate dupa 3 luni, cu aceasta metoda noua pot reveni complet la activitate, pot face sport si pot efectua in mod normal orice activitate fizica dupa 3 saptamani. Pe scurt, procesul de vindecare este redus de la 3 luni la 3 saptamani”, conchid reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Grupul International de Spitale Medical Park din Turcia s-a lansat in anul 1995, iar la ora actuala acesta deserveste pacienti in peste 30 de spitale situate in 17 orase din Turcia. In momentul de fata este actorul principal al sectorului medical, fiind tratati peste 70.000 pacienti din intreaga lume. Indiferent de statul social si economic, serviciile de acces la asistenta medicala la standarde internationale sunt bazate de principiul „sanatate pentru toti”. Medical Park monitorizeaza indeaproape tehnologii de inalta clasa si metode terapeutice la nivel mondial. De asemenea, isi propune sa serveasca drept model in stiinta si practici inovatoare. Grupul continua adaugarea de noi membri, in conformitate cu principiul „este dreptul fiecarui popor de a trai sanatos si sa aiba acces la serviciile de sanatate”. Din anul 2016, Romania face parte din Grupul International Medical Park.

Pentru informaţii şi programări, contactaţi reprezentantul pe România al Grupului Internaţional Medical Park din Turcia, la 0727593533 sau office@medicalparkromania.com.

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
2 săptămâni ago Noutăți

Investigarea anuală pentru prevenirea cancerelor ginecologice

Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandată prezentarea femeii o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea de investigaţii. Astfel, cancerele ginecologice pot fi observate înainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanţă vitală chiar dacă simptomele nu sunt prezente, susţin medicii.

Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică din cadrul Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia afirmă că nu există o cauză comună pentru cancerele ginecologice şi că următorii factori măresc riscul apariţiei sale: Creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruaţia la vârstă mică (înainte de 12 ani), menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afecţiunile de ovar polichistic, medicamentele utilizate pentru cancerul la sân, rude care au avut cancer la sân sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiaţii.

Anamneza genetică măreşte riscul

În cazul cancerului de col uterin, următorii factori sunt consideraţi drept factori de risc: fumatul, afecţiunile transmise pe cale sexuală în special infecţia cu virusul papillom (HPV), activitatea sexuală la vârstă mică, femeile cu parteneri multipli, situaţia socio-economică precară. “În cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificată o cauză specială însă se consideră că vârsta, factorii ereditari, dieta bogată în grăsimi animale, utilizarea pudrei şi factorii genetici influenţează apariţia cancerului ovarian. Spre exemplu, riscul ca o femeie să aibă cancer ovarian este de 1,4% în timp ce acest procent creşte la 5% în cazul în care femeia are o rudă de gradul întâi care a avut cancer ovarian şi la 7% în cazul în care femeia are două rude de gradul întâi care au avut cancer ovarian”, explică reprezentanţii Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Simptome diferite pentru diverse tipuri de cancer

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcţie de organul pe care îl afectează. Simptoamele cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după actul sexual, creşterea în volum sau timp a menstruaţiei, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare. “Cancerul uterin este un tip de cancer care prezintă din timp simptome. Un simptom înainte de menopauză sau în timpul menopauzei sunt hemoragiile anormale. Cancerul ovarian prezintă simptomele târziu iar simptomele nu sunt specifice afecţiunii. Edemul abdominal, durerea, creşterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginală anormală sunt simptomele cele mai des întâlnite. Deoarece simptomele apar foarte târziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în faza a 3-a sau a 4-a. Simptomele care intervin cel mai des în cazul cancerului vulvar sunt mâncărimea cronică, masă la palparea vulvei, hemoragie şi ulcere”, declară reprezentanţii Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Diagnostic timpuri prin testul Pap smear

Pe măsură ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reuşită pentru tratament creşte în mod proporţional. Dintre cancerele ginecologice cancerul de col uterin este tipul de cancer care în ultimii ani este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu. “Pe baza testului Pap smear se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificările celulare care au potenţial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odată cu eliminarea acestor leziuni s-a constatat o reducere importantă a numărul de decese în urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Pap smear negativ, reduce riscul cancerului de col uterin în procent de 45%. Nouă teste Pap smear efectuate în timp reduc acest risc până la 99%”, explică reprezentanţii Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Feriţi-vă de obezitate!

Printre metodele care pot fi utilizate pentru prevenirea cancerului uterin se numără prevenirea obezităţii, neutilizarea estrogenilor şi tratamentul corect al afecţiunilor uterine care este posibil să se transforme în cancer. “În cazul utilizării pastilelor contraceptive şi a existenţei cazurilor de cancer ovarian în familie pot fi recomandate intervenţii profilactice. Adică, ovarele pot fi extirpate. Însă acest lucru este posibil să nu elimine întotdeauna posibilitatea apariţiei cancerului. Cea mai bună metodă de protecţie împotriva cancerelor ginecologice este prezentarea la medic pentru consultaţiile anuale de rutină”, conchid reprezentanţii Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Grupul Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia s-a lansat în anul 1995, iar la ora actuală acesta deserveşte pacienţi în peste 30 de spitale situate în 17 oraşe din Turcia. În momentul de faţă este actorul principal al sectorului medical, fiind trataţi peste 70.000 pacienţi din întreaga lume. Indiferent de statul social şi economic, serviciile de acces la asistenţă medicală la standarde internaţionale sunt bazate de principiul „sănătate pentru toţi”. Medical Park monitorizează îndeaproape tehnologii de înaltă clasă şi metode terapeutice la nivel mondial. De asemenea, îşi propune să servească drept model în ştiinţă şi practici inovatoare. Grupul continuă adăugarea de noi membri, în conformitate cu principiul „este dreptul fiecărui popor de a trăi sănătos şi să aibă acces la serviciile de sănătate”. Din anul 2016, România face parte din Grupul Internaţional Medical Park.

Pentru informaţii şi programări, contactaţi reprezentantul pe România al Grupului Internaţional Medical Park din Turcia, la 0727593533 sau office@medicalparkromania.com.

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
2 luni ago Noutăți

Ce este transplantul de măduvă osoasă?

Transplantul de măduvă osoasă nu este o operație. În zilele noastre este denumit și transplant de celule stem.Transplantul de celule stem din sânge reprezintă asigurarea de celule stem din sânge care vor regenera sistemul sanguin. Acest proces cuprinde un tratament de lungă durată. Pe scurt, fie sunt obținute celule stem ca măduvă osoasă prin introducerea unuı ac în osul pelvian, fie se redau circuitului sanguin celulele din măduva osoasă după care se colectează într-o pungă la persoana conectată la dispozitivul de afereză în amestec cu sânge. Mult mai puțin frecvent, acestea sunt colectate din sângele din cordonul ombilical cu o seringă. Colectarea celulelor stem care vor forma celule sanguine este cea mai ușoară parte a transplantului de celule stem. Produsul colectat se administrează pacienților pe care venoasă.  Celulele vor merge la măduva osoasă unde se vor așeza și vor începe să producă celule sanguine.

(mai mult…)

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
3 luni ago Noutăți

Simptomele Astmului

Diagnosticarea astmului se bazează pe istoricul pacientului. Pacienții își descriu în mod tipic simptomele ca respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, tuse, senzația de presiune în piept apărute sub formă de atacuri și în special în timpul nopții. Aceștia se pot plânge că tusea apărută în urma unei gripe sau a unor infecții ale căilor respiratorii superioare durează mai mult de trei săptămâni sau că fiecare infecție gripală suferită coboară în piept. Uneori boala poate decurge numai cu tuse persistentă. Caracteristica simptomelor astmului este recurența. Unii factori pot provoca boala. De exemplu, gazele iritante (dioxidul de sulf, monoxidul de carbon), alergenii, exercițiile, virușii, infecțiile, medicamentele și stresul pot fi factori declanșatori ai bolii. În procesul de diagnosticare și evaluare pacienții se supun testului de respirație și testului cu PEF-metrul. În special la copii se pot face teste de exerciții simple. La anumiți pacienți însă se poate face testul de „Provocare bronșică nespecifică”.

Care sunt factorii de risc?

  • Atopia:Particularități genetice și structurale ale persoanei care au dus la dezvoltarea tulburărilor alergice.
  • Fumatul:Cel mai mare factor de risc declanșator al astmului este fumatul. Fumatul crește riscul de apariție a astmului de 8 până la 12 ori. Fumatul perturbă ținerea sub control a astmului și efectul medicamentelor administrate pentru astm. În cazul astmului, prejudiciile create de fumul de țigară nu pot fi remediate prin medicamente!

(mai mult…)

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
4 luni ago Noutăți

Munca la calculator și hernia de disc cervical

Dr. Chirurg Cenk Ermol, specalist în neurochirurgie al Complexului De Unități Medicale Medical Park Antalya, a arătat că la baza creșterii numărului de cazuri de hernie de disc cervical din zilele noastre stau răspândirea utilizării calculatorului, munca în aceeași poziție la birou pe perioade îndelungate și lipsa activităților sportive.

“CEA MAI FRECVENTĂ ESTE DUREREA CERVICALĂ MECANICĂ”

Dr.chirurg Cenk Ermol, care arăta că frecvența durerilor cervicale este mai mare la persoanele care muncesc, afirma că „Și faptul că persoana are un volum mare de muncă este unul din factorii care influențează durerea cervicală. Totuși, nu orice durere cervicală se datorează unei hernii de disc cervical.

(mai mult…)

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
4 luni ago Noutăți

Cancerul de prostată

Este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Cancerul de prostată este al doilea tip de cancer în lume, după cancerul pulmonar. Prostata începe să crească în volum, mai ales după vârsta de 40 de ani și să devină coșmarul bărbaților.
Cine este în pericol?

Cele mai critice 7 întrebări despre prostată:

1) Aștepți, te forțezi ca să urinezi?

2) Jetul urinar este mai scăzut decât în trecut?

3) Jetul urinar este întrerupt de mai multe ori până terminați de urinat?

4) Aveți senzația că vezica urinară nu s-a golit complet după ce ați urinat?

(mai mult…)

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image
4 luni ago Noutăți

Ce este cancerul ovarian?

La persoanele sănătoase, ovarele sunt compuse din celule care se multiplică în conformitate cu cerințele organismului. Celulele care se formează în afara nevoilor sunt anormale, acestea fiind denumite „tumori“. Tumorile pot fi benigne sau maligne. De exemplu,  chisturile ovariene pline cu lichid observate la femeile sub 30 de ani sunt benigne. Acestea fie dispar singure, fie pot fi îndepărtate prin operație dacă este necesar. Tumorile benigne nu invadează țesuturile din jur. Dar tumorile pe care le numim maligne invadează atât ovarele cât și țesuturile înconjurătoare. Cancerul ovarian se poate răspândi în abdomen, la intestine, stomac, și chiar în zonele îndepărtate ale corpului prin căile sanguine și limfatice. O astfel de răspândire este denumită „metastază“.

Există mai multe tipuri de cancer ovarian. Cel mai frecvent este „cancerul ovarian epitelial“. Celelalte tipuri de cancer ovarian sunt foarte rare. Incidența cancerului ovarian epitelial la femei este de aproape 1 la 55 de femei.

Poate fi diagnosticat devreme?

(mai mult…)

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

© Copyright 2017 Medicalpark Romania. Toate drepturile sunt rezervate. Website-ul este realizat de Agentia de PR Plus Communication