Menu
X

Intrebari frecvente si raspunsuri despre transplantul de organe

Transplantul este mutarea unui țesut sau a unui organ dintr-un corp în altul (sau dintr-un loc donator pe corpul pacientului), în scopul înlocuirii organului afectat sau defect al destinatarului cu un organ funcţional de la donator ca opțiune de tratament. Se poate face prin operare sau în alte moduri.

Prin intermediul transplantului, pacienții aflați în stare letală sau disfuncțională supraviețuiesc într-un mod sănătos. Organele care pot fi transplantate includ inima, rinichii, ficatul, plămânii, pancreasul și intestinul. Țesuturile includ cornee, sânge, măduvă osoasă și celule secretoare de insulină din pancreas.

În care dintre boli, transplantul de organe este un tratament necesar?

Transplantul de organe este un tratament necesar atunci când organele devin disfuncționale și nu există alt tratament medical, cu excepția transplantului. În prezent, este singurul tratament care vindecă pacienții cu leziuni cronice și ireversibile în organele lor.

Ce înseamnă transplantul de organe de la donator viu?

Donatorii vii de organe pot da unul din rinichi sau o parte din ficat unor pacienţi care au nevoie de aceste organe. În cazul unor astfel de donații nu există dovezi că procedura are un efect dăunător asupra sănătății donatorului. Riscul donatorului este același cu cel al beneficiarilor ca risc operațional.

Ce înseamnă transplantul de organe de la cadavru?

Organul care urmează să fie transplantat este prelevat de la un donator de organe aflat în moarte cerebrală.

Ce organe și țesuturi pot fi transplantate?

La nivel mondial, organele și țesuturile care pot fi transplantate includ inima, ficatul, plămânii, rinichii, pancreasul, intestinul, sângele, măduva osoasă și celulele pancreatice care secretă insulina. În Turcia se desfășoară cu succes transplantul de inimă, de ficat, de plămâni, de rinichi, de pancreas, de cornee, de măduvă osoasă și transplanturi de sânge.

Câţi oameni așteaptă transplantul de organe?

La nivel mondial, aproape un miliard de oameni așteaptă transplantul de organe ca să supraviețuiască. Potrivit datelor recente ale Ministerului Sănătății din Turcia, aproape 30 000 de persoane așteaptă transplantul de organe.

Istoria transplantului de organe?

Primul transplant de organe s-a efectuat la animae, fiind vorba de transplant de rinich, procedura fiind realizată de către un chirurg austriac de origine maghiară,  Emerich Ullmann, la Viena, în 1902. Apoi, în anul 1933, Voronov din URSS a efectuat transplant de rinichi folosind organ de cadavru. Începând cu anul 1950, oamenii de știință americani au început să efectueze cu succes transplanturile de organe și au devenit o practică medicală obișnuită.

În Turcia, primele transplanturi de inimă au fost încercate fără succes în 1969. Primul transplant de organe realizat cu succes a fost efectuat de Haberal și echipa sa, fiind vorba de un transplant de rinichi de la mamă la fiul său, în data de 3 noiembrie 1975, la Spitalul Universitar Hacettepe. În 1979, a intrat în vigoare Legea națională privind prelevarea, stocarea şi transplantarea organelor şi ţesuturilor. După o lună, s-a efectuat primul transplant de rinichi din cadavru. În 1990, transplantul de ficat între rude a fost efectuat la copii și adulți în primul rând în Europa, respectiv în lume. Până în prezent, în Turcia au fost efectuate aproximativ 4.800 de transplanturi de rinichi, 320 transplanturi de ficat, 75 de transplanturi de inimă, 1 transplant de pancreas, 6000 de transplanturi de cornee și 600 de transplanturi de măduvă osoasă.

Ce reprezintă donarea de organe?

Donarea de organe este îndepărtarea țesutului corpului de la o persoană care a decedat recent sau de la un donator viu, în scopul transplantului la pacientul cu boli cronice.

Unde și cum se realizează?

Donatorul de drept al organului va depunde document care include o declarație despre donarea de organe după moarte în fața a doi martori. Acest document poate fi într-un șablon formal sau scris de mână. Dacă aveți permis de conducere, vă puteți dona organele verificând caseta cu „Donați organele mele” pe document. Este posibilă o donație totală sau parțială. Aceste opțiuni sunt disponibile pe documente. Documentele de donare sunt înregistrate de autoritățile competente. Este, de asemenea, posibil să se anuleze această donație dacă se prezintă un document care să ateste refuzul de a dona organe. Nu este posibil, în orice caz, să luați organe de la cineva care nu dorește să doneze. Donația de organe este un comportament umanist care trebuie făcut în mod voluntar și cu voință.

Ce înseamnă moartea cerebrală? Cine ia această decizie?

Moartea cerebrală este o definiție legală a morții care se referă la pierderea ireversibilă a activităților creierului. În caz de moarte cerebrală, activitățile creierului au fost pierdute în totalitate și ireversibil. Funcțiile cardiopulmonare pot fi continuate prin ventilație artificială și suport cardiac, dar nu este posibilă funcționarea creierului.

Constatarea de „moarte cerebrală” este operată de o echipă care include neurolog, neurochirurg, cardiolog și specialist anestezie / reanimare după examinarea fizică și testele necesare cu utilizarea facilităților tehnologice de ultima generație. Ar trebui să fie documentată pentru a fi acceptată. Nu este posibilă prelevarea de organe înainte ca moartea creierului să fie documentată. Aceasta este o echipă independentă în care nu există nimeni din echipa de transplant.

Care sunt prevederile Legii nr. 2238 privind donarea de organe?

Pentru a dona organe de la donator viu, donatorul trebuie să aibă peste 18 ani şi să fie clinic sănătos.

Este interzis prin lege ca donatorul să aibă un interes financiar din donație sau medicul să fi efectuat transplantul știind acest lucru.

Pentru transplantul de la cadavru este necesar să aveți documentul care să ateste „moartea cerebrală”, documentul de donare a organelor sau consimțământul rudelor sale. Dacă nu există nicio rudă și nici un document împotriva donării, este permisă prelevarea organelor prin lege cu numărul 2592.

 

Organele care nu au efecte dăunătoare asupra integrității organismului pot fi prelevate pentru transplant (ex. Cornee) fără nicio donație sau permisiune.

Comerțul cu organe este o infracțiune care implică pedepse majore.

În cazurile medico-legale, concluziile din timpul operației de a preleva organele sunt adăugate la raportul medico-legal și se efectuează autopsia după această operație. Procedurile medico-legale nu vor întârzia procedurile de transplant de organe.

Este posibil ca organele să fie prelevate înainte de moarte?

Nu! Responsabilitatea principală a medicului este de a trata pacientul. Una dintre regulile hipocratice a fost „întâi de toate, nu face rău” (primum nil nocere). Medicii au fost instruiți și au depus jurământ pentru a trata pacientul fără a face rău. După ce pacientul moare, în ciuda tuturor intervențiilor sau accesului pacientului la medic, după moarte, pot fi luate organe. Există câteva reglementări pentru a proteja medicii împotriva răspunderii. Decizia morții trebuie luată de o echipă independentă în care nu există nimeni din echipa de tratament și transplant. Decizia morţii cerebrale este operată de o echipă care include neurolog, neurochirurg, cardiolog și specialist anestezie / reanimare după examinarea fizică și testele necesare cu utilizarea facilităților tehnologice de ultima generație. 

Pot fi luate organe de la toți pacienții care se află în moarte cerebrală?

Nu. Organele nu pot fi luate de la persoana care are un document în care se menționează explicit dorinţa de a nu dona organele. Dacă nu există un astfel de document, trebuie să i se solicite rudelor acest lucru. Conform declarației verbale făcute înainte de moarte, organele pot fi luate sau nu. În funcție de starea medicală și istoricul medical al persoanei, unele organe pot fi deteriorate, astfel încât să nu poată fi transplantate. Astfel, uneori, organele nu pot fi luate din cauza nu numai a problemelor juridice, ci și a condițiilor medicale.

În ce condiții pot fi prelevate organe sau țesuturi fără permisiunea rudelor?

Organele sau țesuturile pot fi prelevate de la o persoană care are un document în care specifică dorinţa de a dona organele fără consimţământul rudelor. Organele sau țesuturile care nu sunt incluse în această declarație nu pot fi prelevate chiar dacă rudele dau permisiunea. Organele și țesuturile pot fi prelevate de la pacienți care sunt în moartea cerebrală, chiar dacă nu există nici un document și rude accesibile în cazul în care organele și țesuturile nu au timp să-și continue viabilitatea. Conform legii, organele care nu au efecte dăunătoare asupra integrității corpului pot fi prelevate pentru transplant fără nici o donație sau permisiune. Cu toate acestea, medicii încearcă să ia permisiunea în orice caz pentru a preveni orice perspectivă negativă împotriva transplantului.

 

 

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email

Medicalpark Romania.