Menu
X
image

Eczema de stres

Ce este eczema?

Eczema este denumirea generică a tabloului clinic apărut ca răspuns inflamator al pielii la diverși factori interni și externi și prezintă caracteristici comune la majoritatea pacienților.

Ce este eczema de stres?

Pielea este un organ care formează o graniță între mediul intern și extern al individului și care are un rol important în transmiterea emoțiilor și reacțiilor noastre. Conform cercetărilor efectuate, afecțiunile dermatologice apar în procent de 40 la sută la femei și sunt asociate unor tulburări psihologice. Printre afecțiunile dermatologice ce apar din cauza stresului cea mai frecventă este lichen simplex cronic, cunoscută și sub denumirea de „eczemă de stres”.

La cine se întâlnește?

Eczema de stres este o afecțiune foarte răspândită. Se întâlnește cel mai frecvent la persoane cu vârsta cuprinsă între 30-50 ani.  Este mai des întâlnită la femei decât la bărbați. De asemenea, este mai frecventă la persoane predispuse la alergii și la cele cu o structură a personalității obsesivă.

Care sunt simptomele?

Afecțiunea nu prezintă inițial nici un simptom vizibil, însă ulterior, pacientul începe să aibă senzația de prurit persistent iar simptomele apar ca urmare a scărpinării continue și frecării zonei. În zonele cu prurit în timp apar roșeața, pielea capătă un aspect scuamos  și îngroșat și apar răni cu coajă. Dacă eczema progresează în aceste zone apar cu timpul supurări, dureri și răni deschise. Dacă progresează și mai mult bacteriile ce pătrund prin aceste răni în piele pot duce la infecții. Dacă nu este tratată, pruritul va îmbrăca o formă persistentă și se va răspândi în diverse zone ale corpului.

În ce zone ale corpului apare?

Poate să apară în orice zonă a corpului însă cel mai frecvent se întâlnește pe zonele de piele cu păr, la baza cefei, pe spate deasupra omoplaților și pe picioare. Se manifestă prin prurit care se intensifică seara în special în zonele în care pacientul poate ajunge cu mâna. Afecțiunea poate cuprinde uneori și zona anală provocând prurit intens insuportabil.

Cum se tratează?

În situațiile în care boala este netratată și neglijată, pot apărea simptome ireversibile pe piele. Îngroșarea pielii sau închiderea culorii sale uneori poate dura ani întregi. Și această afecțiune indusă de stres poate cauza stres astfel că întreaga situație intră într-un cerc vicios. Din acest motiv, este importantă diagnosticarea și tratarea precoce a afecțiunii.

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
No Tag have Found!
Back To Home

Medicalpark Romania.