Menu
X
image

Cauze şi factori de risc pentru cancerul de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se dezvoltă cel mai frecvent din stratul  care formează căptușeala interioară a colului uterin, denumit endometru.  Cancerul uterin este rezultatul proliferării necontrolate a celulelor din stratul endometrial. Celulele canceroase rezultate pot ajunge la ganglionii limfatici, organele din jur sau la organele din zone mai îndepărtate, prin fluxul sanguin. Sarcoamele sunt tumori mai puțin frecvente. Aceste tumori apar în stratul muscular al uterului.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc ai cancerului de col uterin sunt obezitatea, hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), diabetul zaharat (diabet), utilizarea de estrogen nesaturat (care nu este însoți de progesteron), utilizarea medicamentului denumit tamoxifen, eficient în tratamentul cancerului la sân, intrarea în menopauză la vârstă înaintată, lipsa unei nașteri.

Care sunt simptomele?

Cel mai important simptom este sângerarea  postmenopauză. Înainte de menopauză, sângerarea menstruală este prelungită, excesivă sau neregulată. Dacă boala este avansată, pot exista simptome cum ar fi balonarea în stomac și constipația.

Este posibilă diagnosticarea precoce?

Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat precoce datorită sângerărilor vaginale care avertizează pacienta. Pentru diagnosticarea precoce a bolii, femeile trebuie să efectueze un consult ginecologic pe an.

Cum se pune diagnosticul?

În cazul în care după consultul ginecologic se suspectează existența cancerului de col uterin, se prelevează țesut uterin prin chiuretaj. Materialul astfel prelevat se examinează de către un patolog. Diagnosticul de cancer de col uterin se pune în urma depistării de celule canceroase în acest țesut.

Cum se tratează ?

Tratamentul principal al cancerului de col uterin constă în intervenția chirurgicală. În cazul pacientelor cu risc crescut de recurență conform rezultatelor patologice se aplică radioterapie. Numai radioterapia, este o alegere potrivită de tratament în cazul pacienților cu tumori avansate sau neoperabile. Terapia hormonală și chimioterapia nu sunt frecvent utilizate în cazul cancerului de col uterin.

Relația dintre cancerul de col uterin și genetică

În urma studiilor efectuate s-a demonstrat existența factorilor ereditari în cazul a 10% din toate cazurile de cancer. Cercetările genetice efectuate cu privire la cancerele frecvent întâlnite au constatat existența unor modificări genetice dobândite în timpul vieții în cazul unor pacienți. Aceste modificări din zona genetică denumite oncogene apar în celulele somatice și nu se moștenesc de către alte persoane din familie. Cu toate acestea, persoanele la care se observă astfel de modificări dezvoltă diverse forme de cancer.

În zilele noastre, s-a constatat că în 10% din cazurile de cancer la sân, ovare, colon sau col uterin sunt cauzate de mutații generice cunoscute.

Pentru informații detaliate: www.genetiknedir.com

Impartaseste informatia cu prieteniiShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
No Tag have Found!
Back To Home

Medicalpark Romania.