Medical Park Medical Park Medical Park Medical Park Medical Park Medical Park

Transplantul de organe

 

Divizia de transplant de organe a Complexului Medical Park, din Antalya, condusă de  directorul de coordonare a departamentului Prof.Dr. Halperin Demirbash, îşi păstrează poziţia de lider, datorită succeselelor obţinute în domeniul transplantului de organe, nu doar în Turcia, ci şi în arena internaţională de sănătate publică.

Divizia de transplant de organe încă de când şi-a început activitatea a obţinut  succese majore, având efectuate peste 635 de transplanturi de organe din ultimii 15 ani de activitate.

În data de 21 noiembrie 2008, Divizia de transplant de organe a primit titlul  pentru centrul care a efectuat cel mai mare număr de transplanturi de organe într-un an. În această perioadă, divizia a oferit servicii atât pacienţilor turci veniţi din diferite regiuni ale Turciei, cât şi pacienţilor din Germania, Franţa, Georgia, Azerbaidjan şi Anglia.

Divizia de Transplant a realizat o treime dintre operaţiile de transplant din Turcia din anul respectiv, numărând mai multe intervenţii chirurgicale de acest gen decât în ​​multe ţări europene, precum Belgia, Norvegia sau Suedia.

Centrul Medical Park, pe partea de transplant de organe, parte aflată sub îndrumarea Pf. Dr. Cachar Serdar şi coordonarea Dr. Suleiman Tilif, şi-a început activitatea după efectuarea pentru prima dată în istoria medicinii din Turcia a unui  transplant de rinichi, cu 4 eco-donatori. 

Combinarea a 15 ani de experienţă în domeniul transplantului de organe, cu inovaţiile pe care Medical Park Goztepe le deţine, a reuşit deja să  efectueze o treime din transplanturile de organe, programate să aibă loc în zona Istanbulului în perioada 2011-2012.

Centrul de Transplant de organe, nu oferă serviciile sale numai pentru realizarea de transplante de organe în domeniul sănătăţii din Turcia, dar în prezent, organizează în multe zone din Turcia briefing-uri ce au ca scop informarea tuturor spitalelor şi a tuturor sectoarele societăţii în general, ce au ca scop creşterea procentul donării de organe.

Transplantul de organe

Procesul de înlocuirea a unui organ afectat, care nu mai este funcţional, cu un alt organ de acelaşi tip, care îşi desfăşoară funcţia într-un corp sănătos este numit " Transplant de organe ".

Ce transplante de organe şi ţesuturi se pot realiza?

Astăzi se pot realiza transplante precum transplantul de rinichi, ficat, inimă, plămâni, pancreas, măduva osoasă, cornee, oase şi intestine.

În ce situaţie se pot preleva organe pentru transplant?

Transplantul de organe se poate realize atunci când acestea  sunt prelevate de la o persoană vie, care este rudă până la a patra generaţie cu pacientul, sau de la o persoană decedată, atunci când exista compatibilitate. De exemplu, atunci când o persoană sănătoasă care avea rinichii sau cornea sănătoasă şi a murit de atac de cord, se poate realiza transplantul organelor mai sus menţionate la nevăzători sau la persoane cu rinichii bolnavi. Pentru pacienţii cu insuficientă hepatică, renală sau insuficienta cardiacă, singura modalitate de vindecare este transplantul de organe.

 

În ciuda existenţei realizării unei astefl de intervenţii, precum transplantul de organe, care poate salva viaţa, nu există un număr suficient de organe pentru astfel de operaţii. La ora actuală, în Turcia, sunt mai mult de 40 000 de pacienţi care fac dializă. Din păcate, cei mai tineri dintre ei au vârste cuprinse între 20 - 40 de ani. Prin urmare, ei trebuie să trăiască cu ajutorul unor sesiuni de dializă cu durata de 3-4 ore, de 3 ori pe săptămână. Aceasta este o influenţă proastă asupra vieţii sociale a pacienţilor. Prin transplantul de rinichi, terapia mai sus menţionată este oprită, iar viaţa pacientului se îmbunătăţeşte calitativ, prelungindu-se. Situaţia pacienţilor care suferă de boli de inimă sau ficat este mai dificilă. În lipsa posibilităţilor de a urma tratamentul cu dializa, pacienţii mor într-o perioadă foarte scurtă de timp.

 

 Transplantul de organe este un tratament care dă rezultate?

Durata de viaţa a pacientului care a suferit un transplant de organe se prelungeşte, calitatea vieţii îmbunătăţindu-se considerabil. Comparativ cu alte tratamente realizate pentru insuficienţă de organe, preţul transplantului de organe este mai mic. Prin urmare, transplantul de organe este o intervenţie chirurgicală foarte importantă pentru  mediul social, în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii şi domeniul economic.

 

Conform statisticilor, sunt pacienţi care au trăit mai mult de 20 de ani, după ce au suferit o operaţie de transplant de organe.  Transplantul de organe este una dintre cele mai bune metode de tratament pentru persoanele cu boli de inimă, probleme hepatice sau renale.

 

Când s-au efectuat primele operaţii de transplant de organe în Turcia?

- în 1975 s-a realizat primul transplant de rinichi de la un donator viu; 

- în 1978 s-a realizat primul transplant de rinichi de la un cadavru;

- în 1988 s-a realizat primul transplantul de ficat de la un cadavru; 

- în 1989 s-a realizat  primul transplant cardiac de succes; 

- în 1990 s-a realizat primul transplant de ficat parţial de la o rudă în viaţă; 

- în 1991 s-a realizat pentru prima dată  transplnt de supapă pentru inimă; 

-în 1998 Divizia a realizat primul transplant de ficat de un cadavru, organul fiind împărţit  şi transferat la doi pacienţi; 

-  Legea № 2238 cu referire la " organe şi ţesuturi, conservarea şi transplantul lor" din 1979 a fost modificată în 1982.

 

Ce este moartea cerebrală? Care este diferenţa dintre moarte cerebrală şi letargie?

Moartea cerebrală înseamnă pierderea în mod irecuperabil a funcţiei creierului. În cazul în care creierul este mort, transplantul de creier de la un cadavru nu poate fi realizat. Această situaţie este diferită de comă sau letargie. Pierderea completă a funcţiei cerebrale  nu poate fi tratată, iar urmarea firească este moartea. Respiraţia şi bătăile inimii pot fi susţinute de aparate, neavând însă nici un efect asupra creierului. Unii oameni revin la viaţă, după ani de letargie, dar această situaţie nu se aplică şi în cazul pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală. Prin urmare, o persoană este considerată moartă, în cazul în care creierul nu îi mai funcţionează. Dacă, după moartea pacientului rudele acestuia sunt de acord să acorde permisiunea de utilizare a organelor sănătoase, persoana decedată devine donator. În astfel de cazuri, cât mai curând posibil, autorităţile anunţă pacientul, respectiv aparţinătorii pacientului care are nevoie de organe, pentru a se efectua un transplant de organe de la o persoană decedată la un pacient.

 

În cazul în care se bănuieşte că pacientul a intrat în moarte cerebrală, 4 medici (neurolog, neurochirurg, cardiolog, respectiv anestezist) examinează pacientul şi numai  ulterior consultaţiei se poate da  diagnosticul de moarte cerebrală. Pentru realizarea trasplantului de organe, se întocmeşte o altă echipă de medici.

 

Este posibil că transplantul de organe să se realizeze contracost sau sub forma unei taxe?

În conformitate cu articolul 2238, vânzarea de organe este interzisă prin lege. Organele prelevate de la cadavru sunt transplantate la un pacient compatibil. 

 

Transplantul de organe şi religia.

Consiliul Superior Religios Musulman Turc a declarat că transplantul de organe se realizează pentru a salva viaţa unui om şi este acţiunea cea mai bună pe care un om o poate face pentru alţi oameni. Prin decizia № 396 din 03.06.1980 este permisă realizarea transplantului de organe. În alte ţări islamice, precum şi în alte religii există organizaţii religioase care aprobă acest tip de decizii. Şi după cum se  spune şi în Sfântul Coran: "Dacă un om îşi dă viaţa pentru cineva, este ca şi cum acesta ar face un lucru bun pentru întreaga omenire" (Sura 5, 32, Ayad).

 

Cei cu probleme de sănătate, pot deveni donatori de organe?

Chiar şi persoanele în vârstă, care suferă de probleme constante de sănătate, pot oferi organe pentru transplant. De exemplu, o persoană de 70 de ani poate avea rinichi sănătoşi, astfel încât să poată suporta o astfel de intervenţie.

 

Prelevarea organelor de la un cadavru afectează integritatea acestuia?

 După operaţie, nu va fi nici o schimbare în ceea ce priveşte aspectul corpului, operaţia nu lasă urme, cu excepţia cusăturilor.

Întrebări frecvente despre transplantul de organe.

Ce este transplantul de organe şi ţesuturi?

Transplantul de organe şi ţesuturi este un proces de transplantare a ţesuturilor  sau a organelor sănătoase, de la o persoană la alta, cu scopul înlocuirii unui ţesut/organ afectat, care nu mai funcţionează, cu unul sănătos. Această operaţie ajută persoana bolnavă, a cărui organe nu funcţionează, să revină la o viaţă normală. Se pot realiza transplante pentru organe precum rinichi  ficat, inimă, plămâni, pancreas, măduva osoasă, cornee, oase, intestin subţire, precum şi transplante de ţesuturi.

 

Care sunt bolile în cazul cărora este recomandat transplantul de organe?

Transplantul de organe este necesar atunci când alte opţiuni de tratament lipsesc. Transplantul este singura soluţie pentru pacienţii ale căror organe au încetat să îşi îndeplinească funcţia.

 

Ce înseamnă transplantul de organe de la un donator care este în viaţă?

O persoană vie poate dona un rinichi sau ficat unui pacient care are nevoie de transplant. Atunci când organele transplantate nu au manifestat nici o reacţie adversă asupra stării de sănătate a donatorului, se poate considera că intervenţia s-a desfăşurat cu succes.

 

În ce condiţii se  realizează transplantul de organe de la un cadavru?

Transplantul de organe de la un cadavru se realizează atunci când organele umane existente au supravieţuit morţii cerebrale, oferind posibilitatea să fie transplantate la altă persoană.

 

Care organe şi ţesuturi pot fi transplantate?

 În prezent, se pot realiza transfuzii de sânge, transplante de rinichi, ficat, inimă, plămâni, pancreas, măduva osoasă, oase, intestin subţire, precum şi celule din pancreas care produc insulina. 

În Turcia au fost efectuate următoarele transplante: transfuzie de sânge, transplant de rinichi, ficat, inimă, plămâni, pancreas, măduva osoasă, os, cornee, şi intestin subţire.